Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Spolu píšeme historii! Pojďte s námi slavit!

12.06.2019 | Jan Tajzler

Soutěžní ročník 2018/2019 definitivně míří ke svému konci. Takovou větu už jste na našich stránkách s různými letopočty nejspíš četli již nesčetněkrát. Letos je však konec sezony speciální. A-tým Valašské Polanky již tři kola před koncem jarní části rozhodl o konečném prvenství v I.B třídě. Ovšem až nyní se naplno rozjedou oslavy největšího úspěchu v novodobé historii polanského Sokolu. Dvanáctiletou kapitolu v I.B třídě uzavřou Polančané atraktivním derby s Prlovem. Vyzýváme všechny polanské příznivce, aby na sebe navlékly červenobílé šály, trička a přišli nám pomoci vytvořit červenobíle peklo, ve kterém porazíme Partyzány! 

Pohled do historie 


Vzpomínáte ještě na pátek 15.června roku 2007? Tehdy Polančané v domácím prostředí deklasovali Semetín a oslavili návrat do I.B třídy sk. A, čímž dorovnali úspěch svých předchůdců z roku 1998. Oslavy to tehdy byly velkolepé, druhý den do Valašské Polanky dokonce zavítala kapela DESmod. Ze současného kádru slavili svůj velký úspěch borci jako Jakub Kolínek, Petr Filgas, Lukáš Trčka, Roman Trčka, Jiří Řezníček či tehdy nadějný mladík Jiří Novák. Možná už tehdy snili o tom, jak jednou vyhrají právě I.B třídu a přepíšou fotbalové dějiny své milované Valašské Polanky. Stalo se, po dvanácti letech učinkování v I.B třídě se plní sen řady lidí, kteří hodiny a hodiny svého volného času věnovali nadšení pro věc polanského fotbalu. Po boku zmiňovaných persón vyrostli další kvalitní fotbalisté, kteří hrdě nosí polanský dres se znakem Sokolu na hrudi, nyní přišel jejich čas. K celkovému hodnocení zmíněné dvanáctileté periody polanských fotbalových dějin se však budeme věnovat v jiném článku. 


Postoupit za každou cenu? NE! 


Již výsledky minulých ročníku napověděly, že polanský tým by se měl ucházet o možnost porvat se o postup do vyšší soutěže. Tato nabídka se dokonce dostavila již v roce 2016, kdy tehdejší vítěz z Kateřinic postu odmítl a druzí Polančané mohli jít do vyšší soutěže ze 2. místa. Administrativní postup byl však jednohlasně zamítnut jak výkonným výborem tak především hráči samotnými. Nikdo nechtěl přepisovat historii administrativně od zeleného stolu. Polančané zkusili k postupu dokráčet sportovní cestou hned v následujícím ročníku 2017/2018. Pod taktovkou trenéra Kučerňáka předvedli skvostnou podzimní jízdu, ovšem na jaře tak veselo nebylo. Tým zkosila krom nešťastných výsledků z úvodu marodka a sen se rozplynul velmi brzy. Chtělo to ještě vyzrát, chvíle Valašské Polanky měla přijít až v sezoně následující. 


Teď nebo nikdy! 


Polančané podobně jako v předcházející sezoně nastoupili do nového soutěžního ročníku skvěle. Sérii šesti zápasů bez porážky zastavila až Horní Lideč. Ztrátě s rivalem však dala zapomenout další šňůra pěti tříbodových vítězství, mezi nimi se zrodily výsledky 5:0 s Poličnou či velkolepé vítězství ve Slavičíně 4:1. Varovný prst zdvihl až v posledním kole podzimní části Prlov, který udělil Kučerňákovým svěřencům lekci z produktivity a v domácím prostředí si užíval euforického triumfu 4:1. Dojem z podzimní části však Polančanům Partyzáni nepokazili, tým se dělil o první místo s Horní Lidčí a zisk dvaatřiceti bodů se dal určitě považovat za slušný. 


Zabránit deja-vu z loňské sezony, to bylo určitě dilema při dlouhých zimních večerech pro hlavního kouče Romana Kučerňáka. Ten nelenil a pár okamžiků po novoročních oslavách připravil pro svůj tým zimní drill na míru. Opět jej ozdobilo zimní soustředění v Brumově, ale vrásky na čele polanskému záměru znovu tvořila kupící se zranění. Tým odcestoval k prvnímu mistrovskému utkání jen se třinácti hráči, dva body na půdě posíleného Halenkova se však počítaly a na rozdíl od loňské nepovedené premiéry s Lidečkem to určitě mohla být i jistá morální vzpruha. Ta se naplno projevila v následující domácí novoroční premiéře, kdy Polančané prohrávali s Francovou Lhotou 2:3, utkání však otočili a v poslední minutě si dokráčeli pro potřebný tříbodový zisk. Kučerňákovu partu sice mohla zmrazit porážka na Prostřední Bečvě, kde naopak Polančané vedli 3:1, aby svůj slibný náskok promarnili v penaltovém rozstřelu, ovšem během krušného jarního začátku se postupně vyprazdňovala marodka a jízda mohla začít. V následujících dvou kolech si z Valašské Polanky odvážejí debakly celky Semetína (6:1) a Ratiboře (6:0). Když Polančané zvládnou povinnost i na Hutisku, mohou se plně soustředit na souboj s rivalem a největším pronásledovatelem z Horní Lidče. Utkání na které dorazí rekordní návštěva doprovází od prvních minut polanská euforie, již v 17. minutě je stav 3:0 pro domácí. Horní Lideč sice kouše až do poslední minuty, ale konečné porážce 1:4 už se nevyhne. Povzbuzení důležitým vítězstvím odjíždí polanský tým do Poličné, kde však předvádí jeden z nejhorších výkonů jara a nováčkovi soutěže podléhá 2:3. Rázem se na obzoru vznáší nový šlágr a zápas o všechno vol.2. Do Valašské Polanky přijíždí rezerva Slavičína. Defenzíva domácích v prvních minutách odolává náporu soupeře. Před vlastními diváky se však polanský tým velmi rychle otřepe a do konce první půle si vybuduje luxusní tříbrankový náskok. Vítězství stvrdí ve druhé půli ještě jednou trefou. 


Teď už je to opravdu blízko, to byla první slova po dalším vyhraném šlágrů. Každý však ví, že poslední krok bývá nejtěžší. Následující zápas zavede Polančany na nepopulární Kaštýl, kde se fotbalistům z pod Parhúna nikdy moc nedařilo. Osudí odehraných sobotních zápasů mluvilo jasně, pokud Polančané na Hovězí zvítězí - postoupí. Hlava jde tentokrát stranou, Polančané se od úvodních minut na Kaštýle baví fotbalem a jdou si nekompromisně za svým, konečný výsledek 4:1 mluví jasně. V neděli 26.května se rodí největší úspěch polanského fotbalu v novodobé historii, mužský tým postupuje do I.A třídy, prvenství si zajistil již tři kola před koncem. Postupová pohoda pak přináší jednoznačný vývoj obvykle třaskavého derby s Lidečkem, Polančané si v domácím prostředí neberou servítky a vítězí 8:0. Do Choryně odcestuje i díky svatbě starostova syna Josefa téměř poloviční sestava, porážka 1:2 však tentokrát nebolí. 


Sousedské derby na závěr! 


Rozlučka s úspěšnou sezonou nemohla být naplánována lépe. Do Valašské Polanky přijede soupeř z Prlova. Další atraktivní derby uzavře dvanáctiletou kapitolu polanského A-týmu v I.B třídě skupiny A. Právě toto derby bude nejspíš na delší dobu poslední, vždyť ve vyšší soutěži jsou nejbližšími soky Kateřinice či Valašské Příkazy. Výsledek z Choryně nyní nikdo nebere vážně. I v tomto posledním zápase půjde o hodně. Derby mezi Valašskou Polankou a Prlovem je prestižní pro oba celky, tím spíš když půjde na delší dobu o poslední soutěžní konfrontaci. Polančané navíc mají u Partyzánu otevřený účet z podzimu, v sázce je také nedobytnost polanského prostředí, ve kterém se v letošní sezoně nikdo z vítězství ještě neradoval a nikdo nechce pokračovat v postupových oslavách po prohraném zápase! 


Oslavy postupu v režii DJ KOLO 


Ať už bude výsledek sobotního derby jakýkoliv, jednu věc nezmění. Tím nejlepším týmem letošního ročníku I.B třídy je celek Valašské Polanky. Svěřenci trenéra Kučerňáka ušli v cestě za tímto úspěchem dlouhou cestu a bezpochyby se všichni těší na velkolepé oslavy, které započnou ihned po závěrečném hvizdu hlavního rozhodčího sousedského derby. K oslavám historického úspěchu chceme pozvat hlavně Vás, příznivce polanského fotbalu, kteří vždy všem soupeřům dokazovali, jak je ve Valašské Polance fotbal oblíbený a to bez ohledu na postavení v tabulce. Na tento velkolepý závěr jedné kapitoly bychom si Vás dovolili požádat, aby jste společně s námi vytvořili pravou fotbalovou atmosféru v polanských barvách. Nenechte tentokrát doma šály z oslav 80. výročí, navlečte polanské trikoty a pojďte si s námi vychutnat radost z velkého úspěchu. Máme pro vás přichystané i překvapení ve stánku, které si budete moci obstarat od první minuty druhého poločasu a budeme rádi, když podobně jako v roce 2007 oslavíme postup na pódiu společnou fotografií. Pozápasovou afterparty rozjede legendární polanský umělec DJ KOLO, jehož agent slibuje již nyní parádní show. V sobotu nesmíte na domácí půdě chybět, protože spolu píšeme historii! 

 
Aktuální utkání
Muži A | sobota 06.04.2024, 15:30
16. kolo
5:1
Vigantice - Valašská Polanka
 
Muži A | neděle 21.04.2024, 16:00
18. kolo
VS.
Podlesí - Valašská Polanka
 
Aktuální články
 
© eSports s.r.o. & TJ Sokol Valašská Polanka - kontakt: PavelTajzler@seznam.cz; TajzlerJan@gmail.com RSS