Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Valašskou Polanku povede z pozice hlavního trenéra Radomír Kapusta

04.04.2021 | Jan Tajzler

Polanský Sokol nechce nic ponechat náhodě a během zimní přestávky se dohodl na spolupráci s trenérem Radomírem Kapustou. Mladý progresivní trenér přichází z Poličné a s týmem se chtěl naplno pustit do zimní přípravy. Bohužel situace spojená s epidemiíí koronaviru zatím neumožňuje kolektivní přípravu. Jak se zrodilo angažmá nového vůdce polanské střídačky a co vše už má v kariéře za sebou? Dočtete se v následujícím rozhovoru. 

Radku, vítejte v Polance. Můžete nám prozradit, jak se zrodil váš příchod?

 

Děkuji za přivítání. Můj příchod do Polanky se zrodil jako blesk z čistého nebe, kdy mi člen výkonného výboru Lukáš Trčka před Svátky volal, zda bych vůbec měl zájem o to, trénovat tým Polanky. Sešli jsme se ve Valašském Meziříčí a Lukáš mi představil, jak to v Polance vlastně funguje. Vzal jsem si několik dní na rozmyšlenou, abych to mohl probrat s vedením Poličné a hlavně taky s některými hráči, kteří „reprezentují“ kabinu, aby to pochopili – což se stalo, takže těsně před koncem roku 2020 jsem Lukášovi volal, že do toho půjdu. Vše se to seběhlo strašně rychle.  

 

Mohl byste se polanským příznivcům krátce představit, co vše už máte ve fotbale za sebou? 

 

Jako trenér jsem chvíli v roce 2017 pomáhal s nejmenšími fotbalisty v Poličné. Na začátku roku 2018 jsem po nabídce Daniela Šulák a Tomáše Srkaly začal trénovat dorostence v Kelči. Půl roku na to odcházel pracovně trenér Vala do Prahy, takže hráči a vedení mě oslovilo, zda bych to nechtěl zkusit v Poličné, kde jsme to „táhli“ společně až do konce roku 2020. Jako hráč jsem v dospělém fotbale působil mimo Poličnou také v Kelči, kde jsme hráli 1.A třídu a Krajský přebor.

 

Znal jste už někoho z polanského kádru, případně jak vás kabina přijala?

 

Osobně jsem neznal nikoho. Polanka na mě vždy působila jako tým, u kterého šlo vidět, že se očividně hráči velice dobře znají i mimo fotbalové prostředí – což se mi o potvrdilo, protože si na hřišti dokázali na hřišti vyhovět, věděli o sobě, co jeden od druhého čekat, zkrátka skvěle spolupracovali. Samozřejmě se ale vždy najdou hráči, kteří Vám utkví v paměti, ať už je to například kvůli jejich specifickému stylu hry, běhu, nebo třeba i gólu. Pokud bych měl být alespoň trochu konkrétní, tak jsem si velice dobře pamatoval Martina Štrbíka, který nám v utkání v Polance dal hattrick a jeden z těch gólů bylo sólo přes 4-5 hráčů. Pokud si dobře pamatuji, tak ještě kličkou překonal gólmana…na ten gól nezapomenu.

 

Vzpomenete si ještě na vzájemné zápasy Poličné s Valašskou Polankou v sezoně 2018/2019? Jak na vás tehdy polanský tým jako soupeře působil? 

 

Na oba zápasy si velice dobře vzpomínám. V Polance jsme (ještě jako trenér Poličné) po špatném výkonu prohrávali už v poločase 4:0. Nakonec to po již zmíněném gólu skončilo 5:0 a zpět jsme si odvezli tzv. nepopulárního bůra. Na jaře to byla pak výhra Poličné v posledních pěti minutách zápasu 3:2. Zejména v tom podzimním zápase ne mě Polanka působila nesmírně sympaticky, už jen kvůli tomu, jakým stylem se prezentovala. Neustále se snažila útočit, hrát dobrý fotbal a ani za stavu 3:0 se nespokojila s tak výrazným vedením. Na takové zápasy, by mě, jako diváka, určitě chodit bavilo.

 

Situace pro sport není vůbec příznivá, snažili jste se alespoň v rámci možností připravovat na jarní část sezony?  

 

Kluci se v rámci možností a opatření připravovali běžecky, z čehož jsem nadšený. Bohužel při dodržování opatření toho zatím moc jiného, než pracovat na různých druzích vytrvalosti, nebo posilování dělat nejde. 

 

Sledoval jste počínání Valašské Polanky během podzimu, případně měl jste už čas podívat se na záznamy zápasů? 

 

Počínání Polanky jsem sledoval prostřednictvím výsledků v aplikaci můjfotbnal, nebo prostřednictvím portálu www.valaskyfotbal.com , takže jsem měl přehled, jak se Polance daří a kde se nachází. V tomto je to skvělá výhoda v Krajském přeboru. Utkání se natáčí a díky tomu jsem měl možnost vidět spousty zápasů. Nejvíc mě asi překvapil zápas s Morkovicemi, který skončil 0:1. Koukám na to a říkám, že to není snad možné, že to tam nespadlo. Potom jsem párkrát viděl zápas s Baťovem, protože je to natočeno z dobrého pohledu, kdy jako trenér máte možnost vidět spousty jiných věcí než na ostatních záznamech. Nakonec mě zaujal zápas s Napajedly, kdy bylo vidět, co pro kluky fotbal v Polance znamená, když to Kovy (Šimon Kovalčík) v 93. minutě proměnil na 3:2. I ten moment mě z části přesvědčil k tomu, že Valašská Polanka bude správná volba. 

 

Dá se souhlasit, že zatímco I.B třída s I.A třídou se výkonností tolik neliší, Krajský přebor už může být výrazný skok oproti těmto soutěžím? 

 

Z velké části ano. Můžeme to vidět i na příkladu našich bývalých zástupců v Krajském přeboru, kdy ani Kelči, ani Juřince se tam bohužel nedařilo a moc dlouho v Krajském přeboru nezůstali. Rozdíl mezi 1.A a 1.B třídou není tak markantní, nicméně si myslím, že ten rozdíl tam stále je (ačkoliv ne tak velký jako mezi 1.A a KP) a hrát 1.A třídu by mohlo jen několik týmu z popředí 1.B třídy.  

 

Soutěž měla původně odstartovat v březnu dohrávanými zápasy na umělkách. Nakonec se však situace okolo pandemie zhoršila. Máte bližší informace ze svazu, jak vidí možnost dohrání soutěžního ročníku? 

 

Ty informace jsou momentálně od FAČR jasné. Termín pro plošné zrušení soutěží se prozatím neurčuje. Sezónu dohrát chtějí, nebo alespoň takové prohlášení nedávno vydali, že je potřeba odehrát více, než 50% zápasů, s tím, že se to musí stihnout do 30.6.2021, resp. do 27. 6. 2021. Po tomto datu se již žádné utkání hrát neplánuje a soutěžní utkání se odehrávají v maximálním možném počtu, která opatření ze strany Vlády ČR dovolí.

 

Věkem jste mladý trenér, jak si udržujete autoritu v kolektivu vrstevníků nebo i starších svěřenců? 

 

Dle mého názoru musí hráči cítit, že jednoznačně víte, o čem mluvíte, to znamená, mít zvládnutou i tu teoretickou část trenérského řemesla. Hráči musí vědět, co po nich chcete, musí tomu rozumět a vy to zase musíte umět vysvětlit a předat. Je to hodně o komunikaci. 

 

Měl jste možnost se už blíže seznámit s polanským zázemím? 


Ano, se zázemím mě dokonale seznámil Kuba Kolínek a s týmem pak Tomáš Chuchma, za což jim oběma patří velký dík. Školní hřiště s umělým povrchem jsme kvůli vládním opatřením zatím neměli možnost využit, nicméně je to super, když na vesnici se něco takového pro trénink (a nejen pro trénink) najde. 

 

Sportu se věnujete i v rámci studia na fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého, nemáte obavy z fatálních dopadů sportovní absence na mládež i celou populaci? 

 

Myslím si, že ty dopady budou obrovské. Nicméně bude jen na nás samotných, ať už trenérech všech různých kategorií, rodičích, samotných výkonnostních sportovcích, jak k tomu přistoupíme a co uděláme pro to, aby to dopady byly co nejmenší.  

 

Máte nějaké tipy, jak by se lidé mohli alespoň minimálně udržovat ve zdravé fyzické kondici? 

 

Ono těch možností momentálně bohužel není tolik. Ale je dokázáno, že každá pohybová aktivita střední intenzity vede ke zlepšení antioxidačních mechanismů, tudíž k lepšímu zdraví a také prevenci. V momentální situaci je asi nejlepší běh, kolo, nebo klidně byť jen procházka, někam do lesa, nebo na kopec.

 
Aktuální utkání
Muži A | sobota 06.04.2024, 15:30
16. kolo
5:1
Vigantice - Valašská Polanka
 
Muži A | neděle 21.04.2024, 16:00
18. kolo
VS.
Podlesí - Valašská Polanka
 
Aktuální články
 
© eSports s.r.o. & TJ Sokol Valašská Polanka - kontakt: PavelTajzler@seznam.cz; TajzlerJan@gmail.com RSS