Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

TJ Sokol Valašská Polanka ocenil v rámci 80. výročí 17 osobností klubu

05.08.2017 | Jan Tajzler

Primárním cílem oslav 80. výročí Sokolu bylo ocenění těch, kteří se zasloužili o rozvoj sportu ve Valašské Polance v minulém století. Někteří se v Sokolu pohybují dodnes nebo chodí povzbuzovat na zápasy A-týmu či mládeže. Představitelé Sokolu ocenili své zasloužilé členy památnou maketou s vyrytým jménem a dárkovou taškou, ve které nechyběly propagační předměty klubu a hlavně něco na zdraví. Slavnostního ceremoniálu se zhostil pan starosta obce Valašská Polanka Josef Daněk, přítomen byl také předseda OFS Vsetín pan Stanislav Volek a samozřejmě předseda polanského Sokolu pan Aleš Černotík. Sokol by rád ocenil i ty členy, kteří dnes již bohužel mezi námi nejsou, na jejich památku se uskutečnila minuta ticha. Přinášíme medailonky oceněných osobností a děkujeme za jejich přínos pro polanský sport. 

František Světlík

Rychlé levé křídlo, hrál za Polanku koncem 50. a začátkem 60. let. Pak přestoupil do Zbrojovky Vsetín. Později se stal fotbalovým rozhodčím, kterým je dodnes. Dlouho působí také ve funkcích v okresním fotbalovém svazu. K Sokolu Valašská Polanka měl vždy kladný vztah a rád se mezi nás vracel.

Jaroslav Mikuš (alias Valdez)

Rodilý Polančan, který je členem TJ Sokol od roku 1957. K prvnímu zápasu nastoupil v roce 1959 načerno, jeho identita však byla odhalena a zápas byl následně kontumován. Hrával na postu záložníka a předstopera s Janem Baranem nebo Janem Filgasem. Od roku 1975 byl předsedou TJ a do roku 1989 působil jako trenér dospělých či mládeže.

Zdeněk Juřica (alias Skořičák)

Rodilý Polančan, který od svých 18 let hrál za muže na různých postech, hlavně však v záloze, patřil k obávaným střelcům. Později trénoval mužský tým a byl členem výboru TJ. Vždy patřil k oporám na hřišti i mimo sportoviště.

Karel Švirák (alias Blesk)

Rodilý Polančan, fotbalově vyrostl ve Zbrojovce Vsetín. V 18 letech přestoupil do Polanky. Opora obrany, ale uměl zahrát na každém postu. Byl excelentním exekutorem trestných a pokutových kopů. Vždy patřil do party a pomáhal při všech akcích pořádaných TJ.

Jaroslav Žák (alias Kaštan)

Ve svých 16-ti letech byl na turnaji v Kostelci vyhlášen nejlepším brankářem turnaje a v brance zůstal po celou hráčskou kariéru. Na postu brankáře se střídali s dalším výborným brankářem Frantou Žákem. Po skončení aktivní činnosti se věnoval práci trenéra mládeže. Hlavně s dorostem slavil úspěchy. Pak dělal asistenta trenéra a vedoucího u prvního mužstva. Aktivně se podílel na všech akcích TJ.

Vlastimil Žák (alias Čipera)

Od žákovských let hráč TJ Valašská Polanka, kde projevoval svůj talent. Typický rychlý křídelní útočník s perfektní kličkou a dobrým zakončením. Dal klíčový gól, který před 25 lety rozhodl o postupu Polanky do I.B třídy. Později úspěšně působil jako trenér 1. mužstva, se kterým v roce 1999 slavil postup do I.B třídy. Kamarádský a v kolektivu oblíbený tvořil se svým bratrem Frantou perfektní pěvecké duo.

Jan Baran (alias Kvašňák)

Hráč s perfektními fyzickými předpoklady, jehož místo bylo ve středu obrany. Urostlý štíhlý stoper byl postrachem všech útočníků. Jeho předností byla velmi čistá a korektní hra. Defenzivní práci zvládal mistrně, a tak prakticky neměl zapotřebí faulovat. Jeho hra hlavou byla ukázková. Díky tomu se dokázal prosazovat při rohových a trestných kopech. Se svým talentem mohl hrát daleko vyšší soutěž, než v té době hrála Polanka

Josef Chrobák (alias Chro-chro)

Rodilý Polančan byl dlouholetým jednatelem TJ Sokol Valašská Polanka. Podílel se na organizování různých akcí. Pepa je držitelem klubového rekordu v poměru vstřelených branek k odehraným zápasům. On totiž odehrál jediný mistrovský zápas za muže a vstřelil 1 branku. Takže má lepší gólový průměr než Messi. V současnosti si naše fotbalové zápasy nedovedeme představit bez jeho hlasitého povzbuzování.

Zdeněk Hyžák (alias Bušek)

V Polance hrál od svých žákovských let. Prošel všemi hráčskými kategoriemi od žáků, dorost, muže až do starých pánů s grácií fotbalového elegána. Za starou gardu nastupuje dodnes. Bohatá je činnost trenérská a práce ve výboru TJ. V posledních letech se věnoval práci fotbalového rozhodčího. Za první mužstvo Polanky nastupoval cca 16 let a byl mančaftu vždy oporou.

Miroslav Kovář (alias Mikáč)

Talentovaný fotbalista, který fotbalem žil a žije doposud, i dnes jen jako fanoušek. Patřil vždy k oporám polanského fotbalu, kterému věnoval většinu svého volného času. Působil také jako trenér u mládeže, byl členem výboru a zúčastňoval se veškeré činnosti TJ.

Vincenc Filgas (alias Vina)

Rodák z Lužné hrál fotbal v Polance od mládí a navázal tak na své starší kamarády z Lužné, kteří v Polance hráli před ním. To byli Karel Mišun, Staňa Filgas, Tonda Filgas, Jara Filgas. Je třeba připomenout, že přátelství mezi sportovci z Polanky a Lužné bylo vzorné. Polančané hráli v Lužné hokej, ti naopak hráli v Polance fotbal. Vína Málek patřil v obou týmech k vůdčím osobnostem, k oporám týmu a vždy byl dobrým kamarádem.

Josef Srba

Jeho místo bylo ve fotbalové brance. Pomáhal organizovat sokolské akce, založil v Polance volejbalový oddíl, trénoval i fotbalistky, se kterými jezdil na turnaje. Byl členem výboru a nikdy nezkazil žádnou legraci. Pepa hodně fotil, pak se mu zalíbila kamera. Zdokumentoval hodně zápasů nebo akcí pořádaných Sokolem. Je autorem DVD, které si můžete zakoupit ve stánku se suvenýry.

Alois Štefka

Byl dlouholetým členem revizní komise společně s Ladislavem Mikuškem a Stanislavem Mikuškem. Lojza byl u založení turistického oddílu a byl jeho dlouholetým předsedou. Tento oddíl pod jeho vedením vykazoval bohatou činnost. Každoročně se konaly běžkařské trasy na Hostýn či do Luhačovic. Bohužel tento oddíl v roce 1990 zanikl. Dnes je Lojza věrným fotbalovým fanouškem a nenechá si ujít jediný zápas.

Josef Hájek

Byl dlouholetým členem výboru TJ a také pokladníkem. Byl jedním z nejlepších pokladníků v historii TJ. Zapojoval se aktivně do veškeré činnosti. Byl častým pořadatelem zábav, které byly hlavním zdrojem příjmů do pokladny TJ. Ročně se tehdy pořádalo až 11 tanečních zábav.

Josef Černotík (alias Čert)

Do Valašské Polanky se přistěhoval ze Vsetína. Hrál basket za Zbrojovku Vsetín a fotbal za TJ Lužná. Po příchodu do Polanky se zapojil do činnosti TJ. Trénoval spolu s Alešem Fabišovým mládežnické oddíly a pracoval ve výboru TJ. Pomáhal při organizaci všech akcí, které TJ pořádala. Společně s Petrem Kašparem vedli úspěšně dorost, se kterým postoupili do krajské soutěže.

Josef Fusek (alias Fus)

Stejně jako Josef Černotík se po přistěhování do Valašské Polanky zapojil do činnosti v TJ. Hrál fotbal a pracoval ve výboru TJ. Později se stal sponzorem fotbalistů a se svým autobusem vozil naše mužstva po celém okolí. Věnoval se i činnosti rozhodčího, dlouhodobě pomáhal ve funkci asistenta rozhodčího nejen při domácích utkáních. Vždy měl k fotbalu kladný vztah a jeho hlášku „ogaři hrajte to po zemi“ zná každý fotbalista.

Jaromír Kašpar

Hrál fotbal v mládežnických kategoriích, a protože moc vyrostl, mužskou kategorii přeskočil a začal chytat za staré pány. Sokol si nejvíce ale cení jeho obětavé práce v pozici hospodáře. Dlouhou dobu se staral o hřiště, dresy a o pořádek v areálu. Rád vaří a nikdy nebyl proti podělit se o své umění i s fotbalisty. Byl členem výboru TJ a dodnes pomáhá při organizování větších akcí.

 
Aktuální utkání
Muži A | sobota 06.04.2024, 15:30
16. kolo
5:1
Vigantice - Valašská Polanka
 
Muži A | neděle 21.04.2024, 16:00
18. kolo
VS.
Podlesí - Valašská Polanka
 
Aktuální články
 
© eSports s.r.o. & TJ Sokol Valašská Polanka - kontakt: PavelTajzler@seznam.cz; TajzlerJan@gmail.com RSS